{ "title": "Barut Ağacı Kabuğu", "image": "https://www.kabuk.gen.tr/images/Barut-Agaci-Kabugu-52.jpg", "date": "19.01.2024 20:02:16", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Barut Ağacı Kabuğu, Güney Anadolu'nun kıyı bölgeleri ve sulak ovalar ve dere boylarında ve yüksekliği 1000 metre olan sulak dağ bölgelerinde yetişen Barut ağacının kabuğudur. Latince adı Rhamnus frangula olan barut ağacı cehrigiller familyasındandır. Kerestesinden barut yapıldığı için bu ismi almıştır. Diğer adı Erkek Akdikendir. Tedavi amacıyla kullanılabilen barut ağacının genellikle gövdesi ve 3 yaşındaki dal kabukları kullanılır. İlk yıl kabuklar dinlendirilir. İlkbaharda bitkiye su yürümeye başladığında kabuklar soyulur. Soyulması sırasında kabukların birleşimi olan ağaç kısmına dokunulmamalıdır. Eğer kabuklar ağaç kısmından çıkarıldı ise temizlenmelidir.

Barut Ağacı Kabuğu Faydaları Nelerdir?

Barut ağacı kabuğu bağırsak zarına zarar vermeden ve bağımlılık yaratmadan, ishal ilacı olarak kulllanılabilir. Barut Ağacı Kabuğunun yarar sağladığı rahatsızlıklar şöyledir:
Barut ağacı kabuğu ayrıca yara ve çıban tedavisinde haricen kullanılır.

Barut Ağacı Kabuğu Kullanımı

Barut ağacı kabuğu kurutulduktan sonra 1 yıl bekletilerek kullanılır. Bunun ana sebebi kabuklarda bulunan antron glikozidin, 1 yıl bekledikten sonra glikofranguline dönüşmesidir. Uygun şartlarda kurutulan barut ağacı kabuğu ağzı sıkıca kapalı bir kapta, loş ve serin bir ortamda 2 yıl saklanabilir. Kurutulmuş ve 1 yıl bekletilmiş olan kabuklar kullanılacağı zaman kıyılır ve 1/2 litre su içerisinde 6 saat bekletilir ve daha sonra 10 dakika kaynatılır. Süzülen bu su günde 3 kez yemeklerden önce 1 çay bardağı kadar içilir. Barut ağacı kabuğu laksatif etkiye sahip olduğu için bağırsakların fazla çalışmasına ve ishale sebep olabiir.

Barut Ağacı Kabuğu Zararları Nelerdir?

Barut Ağacı Kabuğu uzun süreli kullanılırsa bağırsaklarda tahriş meydana gelebilir. Ayrıca bağırsak mukozasında pigment birikimine neden olabilir. Kanamalı kolit ve el, ayak parmaklarında şekil bozukluğu yaşanabilecek diğer olumsuz etkilerden bazılarıdır. Bu sebeple mutlaka bir Uzman bilgisi ve kontrolü atında tüketilmelidir. Yan etkiler görülürse derhal kullanımı kesilmelidir.
" } ] }