{ "title": "Elma Kabuğu", "image": "https://www.kabuk.gen.tr/images/Elma-Kabugu-96.jpg", "date": "19.01.2024 08:45:02", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Elma kabuğu, Mevsim geçişlerinde ve özellikle soğuk kış günlerinde mutlaka herkes soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklarla mücadele etmektedir. Çoğu zaman bu evrede yaşanan öksürük atakları yaşam kalitesini düşürür. İşte bu dönemlerde herkesin mutfağında bulunan elma kabuğu derdinize derman olacak bir şifa kaynağıdır.

Elma kabuğu: Soyduğunuz elma kabuklarını birkaç dilim limon ve bir iki tane kabuk tarçın ile kaynatılıp içilirse göğsü yumuşatır, öksürüğü keserek ve balgamı söktürür. Elma kabuğunun yararları saymakla bitmez. Öksürüğü keser, balgam söktürür, şekerini düşürür gibi birçok yararı vardır.

Elma kabuğunun faydaları nelerdir?

Elmanın kabuğunda bulunan antioksidan madde sayesinde şeker hastalığı için bir koruyucu niteliğe sahiptir. Kabuk içeriğinde bulunan pektin ise diyabet hastaları için şekeri düşürücüdür. Aynı zamanda yüksek kolesterolü de düşüren elma kabuğu, yüksek oranda içerdiği posası nedeniyle iştah kesici niteliğede sahiptir. Bu sebeple diyet yapanlar tarafından en çok tercih edilen meyve elmadır. Bu uygulamada unutulmaması gereken, elmayı kabuğuyla beraber tüketilmesidir.

Dişler için de son derece ehemmiyeti olan elma kabuğu, dişetlerini kuvvetlendirirken bir taraftan da dişlerin temizlenmesini sağlar. Elma kabuğunun bir diğer yararı ise cildi nemlendirmesi, gerginleştirmesi ve kırışıklıklara karşı koruyucu olmasıdır. Soyduğunuz elma kabuklarını yüzünüze koyarak 20 dakika beklettikten sonra yıkarsanız, ciltteki değişim hemen fark edilecektir. Daha parlak daha gergin bir cilde elma kabuğu sayesinde kavuşabilirsiniz. Bu kadar yararı bulunan elma, kesinlikle iyice yıkayıp, soyulmadan tüketilmesi gereken meyveler arasındadır. Hem besleyici hem cildi güzelleştirici hem de sağlık açısından ilaç diye nitelendirebileceğimiz elma her mevsimde rahatlıkla bulanabilecek ve tüketilebilir bir meyvedir.

Elma kabuğu çayı

Elma çayını yeşil ya da kırmızı elma kabuklarıyla hazırlayabilirsiniz. Elma kabuklarını tarım ilaçlarından iyice arındırmak için su dolu kapta bir iki kaşık sirke ekleyip yıkayıp durulayınız. Bir fincan çay için bir elmanın kabuğu yeterli olacaktır. İhtiyaç olan kadar suyu kaynattıktan sonra içine elma kabuklarını ve bir adet çubuk tarçını atıp beş dakika kadar kaynatınız. 3-5 dakika soğumasını bekledikten sonra kabukları süzerek çayınızı içebilirsiniz.

Elma kabuğu maskesi

Elmanın kabuğu ince olacak biçimde soyulur. Üç ya da dört kayısıların her biri tek tek soyulur. Çekirdeğine yakın yerdeki bölümler maskenin içine dahil edilmemelidir. Elma kabukları ve kayısı kabukları bir bardak suyun içine atılarak ocağa konulur. 5-10 dakika kadar kaynatılır. Kaynama sırasında karışım çatalla ezilerek ve lapa haline gelmesi sağlanmalıdır. Ocaktan aldıktan sonra ılık hale gelene kadar bekletiniz. Ilık hale gelen karışımı süzerek posasını cildinize sürünüz. 20 dakika kadar beklettikten sonra yüzünüzü yıkayınız. Ayda en fazla iki kez uygulayınız.
" } ] }