{ "title": "Fındık Kabuğu", "image": "https://www.kabuk.gen.tr/images/findik-kabugu.jpg", "date": "19.01.2024 23:44:07", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Fındık Kabuğu; Fındık, yuvarlak şekilde, yaprakların kenarları çift dişli olan, ucu sivri bir bitkidir. İki türü vardır. Çiçekleri yapraklardan hemen önce ilkbahar mevsiminde açar. Bir evcikli şekildedir. Erkek çiçekleri kedicik biçiminde 12 cm uzunluğunda olup, sarı renktedir. Dişi çiçekleri çok küçük olup, kış boyunca tomurcuklarda gizlidir. Yaklaşık 3 mm uzunluğunda kırmızı renktedir. Meyvesi 2 cm çapındadır. Kabuğun çevresini tamamen veya kısmi olarak kuşatan, bir kadehlik bulunmaktadır. Kadehliğin şekli ve yapısı fındık türlerinin teşhis edilmesinde önemlidir.

Yüksek ticari değeri olan fındık, Giresun ve Trabzon illerinde, tek tarım çeşidi olarak kullanılır. Üretilen fındıkların en az %80'i Karadeniz Bölgesinden elde edilir. Karadeniz Bölgesi'nden başka olarak Marmara Bölgesinde de yetiştirilir. Türkiye, Dünya fındık üretiminde birinci sırada bulunmaktadır. Dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını ülkemiz karşılar.

Dünyanın en fazla fındık alımı yapan şirketleri, üretimin Türkiye'nin kontrolünden çıkması ve daha ucuza fındık temin etmek için, yabancı ülkelerde fındık yetiştirilmesine teşvik etme ve araştırma yapmaktadır. Fındık çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve zindelik verirken, beden ve zihin yorgunluğunu da azaltır. Fındık, kalp ve damar hastalıkları açısından oldukça faydalıdır. Kolesterolü düşürüp, kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini en aza düşürür. Çok etkili bir besindir. Kansızlığa iyi gelir, vücut ve kemik gelişimine destekte bulunur. Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak bebekleri için fındık yemeleri tavsiye edilir. Cinsel gücü arttırır, varisleri düzeltir. Fındık, soğuk algınlığı ve akciğer hastalıkları içinde faydalıdır. Ayrıca, cildi parlatıp, güzelleştirdiği bilinmektedir. En önemli özelliği ise kansızlığa çok fazla iyi gelmesidir.

Fındık Kabuğu, fındığın kırılması işleminden sonra, tane ile kabuğun birbirinden ayrılması sonucunda oluşan, odunsu sert bir malzemedir. Fındık kabuğu söyleyiş bakımından düşünüldüğü zaman, fındık harmanı sonrasında fındık tanesinin kabukdan ayrılmasından sonraki, posa malzemesine de fındık kabuğu adı verilmektedir. Fındık işletmelerinde makinelerden ayrıştırılan fındık daha sonra, oluşan fındık özünün ayrışması sonrasında çıkan fındık kabuğu, genellikle yakacak olarak kullanılmaktadır.
" } ] }