{ "title": "Fıstık Kabuğu", "image": "https://www.kabuk.gen.tr/images/fistik-kabugu.jpg", "date": "22.01.2024 00:44:50", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Fıstık Kabuğu; fıstık ürünün kırım olayları sonunda tane ile kabuk malzemenin birbirinden ayrışması sonucunda oluşan odunsu olan sert bir yapıdır. Fıstık kabuğu şekil bakımından düşünüldüğünde ise fıstık harmanı neticesinde fıstık tanesinin kabuktan ayrışması işleminden sonra posa malzemesine de fıstık kabuğu ismi verilir. Burada anlatılmak istenen fıstık kabuğu ise yakacak malzemesi şeklinde kullanılan fıstık kabuğu temel kaynağıdır. Fıstık işletmelerinde makinelerden ayrıştırılan fıstık neticesinde oluşan fıstık özünün ayrışması neticesinde çıkan fıstık kabuğu yakacak şeklinde kullanılmaktadır.

Fıstık kabuğu kullanım yerleri, ekmek fırınlarında fıstık kabuğu kullanımı bilindiği gibi emek fırınlarının farklı periyotlarda sürekli olarak ısı üreterek ekmek pişirildiği zaman ham madde bakımından fıstık kabuğu kullanımı oldukça yaygın ve uzun zamanlı yanma miktarları bakımından tercih nedenidir. Fıstık kabuğu diğer yakacaklardan daha ekonomiktir. Bu sebeplerden dolayı yoğun bir biçimde katı yakıt şeklinde fıstık kabuğu çok tercih edilmektedir. Besi alanları ve besi yerleri de fıstık kabuğu tüketimi, besi çiftliklerinde fıstık kabuğu kullanımı soğuk olan kış günlerinde her çeşit besihaneye göre uyarlanabilir ısıtma sistemlerinde ısıtma ham maddesi şeklinde fıstık kabuğu ısınmak için tüketilmektedir.

Besihaneler ve besicilik sektöründe besi sobalarının hazneleri fıstık kabuğu ile doldurulduğu zaman uzun zamanlı yanma miktarları ile besihanelerde fıstık kabuğu yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Sanayi tesislerinde fıstık kabuğu kullanılması, sanayi tesislerinde fazla kalorili yakıt şekilde kullanılan fıstık kabuğu fıstık Kabuğu kullanımı vakitle artmaktadır. Bununla beraber fıstık kabuğundan aktif bir biçimde kömür ve sanayi kömürü olarak da yararlanılmaktadır.

Ekmek fırınlarında kullanılmak için fıstık kabuğu, fıstık kabuğu ısı odaklı birçok alan da kullanıldığı gibi emek imal eden ekmek fırınlarında da yoğunluk bakımı ve kalori bakımından kıyaslandığı zaman yoğun bir biçimde fıstık kabuğu kullanılmaktadır. Ülkemizin çok farklı yöre ve yerlerinde bulunan odunlu ekmek fırınlarında ara yakıt şeklinde kullanılan fıstık kabuğu ile imal edilen ekmeklerin tadında oldukça lezzetli olduğu söylenmektedir. Ayrıca dayanımı bakımından incelendiği zaman katı yakıtlar arasında oldukça uzun zaman ve köz yapmaması nedenleri sonucunda fıstık kabuğu ekmek fırınlarında yoğun bir biçimde tercih nedenidir.

Kümeslerde fıstık kabuğu yenilmesi, şüphesiz ki yakıtlar arasında düşünüldü zaman bir fazla artı yönü bulunan fıstık kabuğu, tavuk imalatı yapan kümesler de elektrikli ısıtıcılara nazaran daha az maliyet ve uzun zamanlı dengeli ısınmaya olanak sağladığından ısınma ham maddesi şeklinde birden fazla tavuk kümesi ve tavuk çiftlikleri tarafından fıstık kabuğu tüketim miktarı oldukça fazladır. Çevre için fıstık kabuğu, yakıt ve yakacak sektöründe önemli bir yeri olan fıstık kabuğu birçok alternatif yakacak arasında hem çevresel nedenlerden dolayı hem de ekonomik olması bakımından önem arz etmektedir. Fıstık kabuğu işlenmesinin ardından çuvallanarak satışa hazır olan fıstık kabuğu, istenen adres sevkiyat ve nakliyesi yapılmaktadır.
" } ] }