{ "title": "Karpuz Kabuğu", "image": "https://www.kabuk.gen.tr/images/karpuz-kabugu.jpg", "date": "19.01.2024 09:04:58", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Karpuz kabuğu: Karpuz birçoğumuzun severek tükettiği bir meyvedir. Karpuzun birçok faydaları olduğunu hepimiz bilmekteyiz özellikle antioksidan maddeler içeren karpuz kanser riskini azaltmaktadır bir çoğumuz tarafından bilinmektedir. Fakat bilmediğimiz bir şey var ki kabuğundaki vitamin karpuzun kabuğundaki sitrülin kan dolaşımını rahatlattığı ve içerisinde bulunan antioksidan sayesinde yaşlanmayı geciktirici ve kanser çeşitleri karşı koruduğunu birçok Uzman belirtmiştir. Yaz aylarının sıcak günlerinde buz gibi bir dilim karpuz en iyi serinleticidir. Karpuzun %90 sudur ve böbreklerinizi temizlemeye yarar üstelik kansere karşıda korur. Karpuzu meyve sıkacağı ile sıkıp suyunu içmekte oldukça faydalıdır. Katı meyve sıkacağında karpuzun sadece dış yeşil kısmını kesip beyaz kabuğu ile dilimleyip sıkmanız dahada faydalıdır. Hepimiz biliyoruz ki meyvelerin vitaminleri kabuğundadır karpuzda aynı şekilde dikkat etmeniz gereken bir husus yeşil ve sert olan kısmı soyup beyaz kabuğunu kullanmaktır. Karpuzun kabuğu ile çeşitli yemekler ve reçeller yapılmaktadır dilerseniz karpuzun kabuğu ile reçel yapıp aynı vitamini alabilirsiniz.

Karpuz kabuğunu kullanarak lezzetli reçeller yapabilirsiniz
Karpuz kabuğu reçeli nasıl yapılır?

Öncelikle karpuzun dış yeliş kabuğunu soyup ve kırmızı meyvesini de alıp sadece beyaz kabuğunu iri küpler şeklinde doğruyoruz. Bir bardak toz kireci bir litre su ile ıslatıp ilk suyunu alıyoruz ikinci defa ıslatıp kireci süzüyoruz. Ardından bu kireçli suya karpuz kabuklarını koyup bir gün bekletiyoruz. Ertesi gün karpuz kabuklarını kireçli sudan alıp iyice yıkıyoruz. Bir kilo şeker koyduğumuz tencereye karpuz kabuklarını da atıp bir su bardağı suyu ekliyoruz. Herhangi bir reçel çeşit-tini kaynatır gibi kaynatıyoruz karpuz kabuklarını yumuşayacaklar diye beklemeyin çünkü kıtır kıtır kalacaklar. Karpuz kabuğu reçeli istediğiniz kıvama geldiğinde şerbet boyasını ve karanfili ekleyip ocaktan indirebilirsiniz dilerseniz çeyrek limon sıkabilirsiniz.

Karpuz kabuğunu dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz İsterseniz meyvesine yakın olan beyaz kabuk kısmını salatalarınıza bile rendeleyebilirsiniz. Bu şekilde dilediğiniz antioksidanı almış olacaksınız. Karpuz kabuğunun birçoğumuzun çocukluğunda yeri vardır bir dilim karpuzu elimize alıp neredeyse kabuklarına kadar yemişizdir. Veya karpuz kabuğu ile çeşitli şekiller yapıp oyunlar oynamışızdır. Ben şahsen dedemden hatırlıyorum karpuzu keserken derin kesmemizi isterdi vitamini kabuğunda derdi siz faydalı olan kısmını çöpe atıyorsunuz diye söylenirdi. Boşuna demiyoruz eskilerde iş var diye. Şimdi birçok üniversitede bilim adamları açıklamalar yapıyor karpuzun vitamini kabuğunda diye.
" } ] }