{ "title": "Kurutulmuş Portakal Kabuğu", "image": "https://www.kabuk.gen.tr/images/kurutulmus-portakal-kabugu.jpg", "date": "20.01.2024 05:08:51", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Portakal, turunç ailesinden olan içerdiği vitaminler ile oldukça sağlıklı ve faydalı olan, bol sulu ve severek yenilen meyve türüdür. Kış ayların da vazgeçilmez bir meyve olan portakal içerdiği mineral ve vitamin sayesinde hastalıklardan koruduğu için lezzetinin verdiği hazla beraber bir araya geldiği için oldukça avantajlıdır. Herkesin severek yediği portakal sadece içindeki lezzetli, vitaminli. Besleyici, sulu olan meyvesi ile değil dışını kaplayan kabuğu ile de oldukça fayda vermektedir.

Kurutulmuş portakal kabuğunun faydaları nelerdir?

Portakal kabuğu turuncu renkte olup dışının tamamını kaplayarak meyveyi korumaktadır. Meyveyi korumakla kalmayıp verdiği faydalarla da oldukça yararlı ve içindeki meyvesine göre vitamin değeri oldukça yüksektir. Portakal kabuğu, yüzde beş oran da mineral tuzlar, organik asitler, yüzde 5-8 oranın da flavonoidler ve yüzde 1 veya iki oranın da esansiyel yağlar içerir. Portakalın kabuğun da bulunan citrus aurantion kanser ve damar tıkanıklığı gibi birçok hastalığa fayda sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Portakal kabuğu C vitamini içerdiği için bünye sağlığını sağladığı için koruma altına alır ve birçok kanser hücresinin büyümesini önler. Portakal kabuğu metabolizmanın hızını arttırarak daha fazla yağ yakmasını ve bu sebepten rahatça ve sağlıklı olarak kilo verilmesini sağlar. Sindirim sisteminin sağlığını korur ve başta bağırsak olmak üzere sindirim sisteminin temizlenmesine yardımcı olur. Bundan dolayı yenilen besinlerin rahatça sindirilmesini sağlar. Cildin temizlenmesini sağlayarak ciltteki enfeksiyonları temizleyerek cilt hastalıklarından korur. Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek daha güçlü olmasını sağlar. Solunum yollarının temizlenmesinde yardımcı olduğu için bronşit gibi boğaz yolu enfeksiyonlarından da korumaktadır. Portakal kabuğu sayesinde ağız da oluşan kötü kokularla da savaşır ve bu kokudan arınmasını sağlar. Böbrek temizleme özelliği olduğu için böbrek taşı oluşumunu önler ve ayrıca oluşan taşların düşürülmesinde de oldukça faydalıdır. Kan dolaşımını hızlandırarak damar yollarını temizler. Bundan dolayı damar tıkanıklığını önler. Vücut direncini arttırır. Portakal kabuğun da bulunan tangeretin antioksidan ve anti kanser etkileri vardır. Görüldüğü gibi oldukça faydalı olan portakal kabuğu oldukça avantajlıdır ve bulunması kolay olduğu için de herkes bulabilir. Yediğimiz portakalın kabuğunu bu şekilde değerlendirerek hem tüm bu saydığımız faydalardan yararlanırız hem de oldukça ekonomik bir ilaç sahibi oluruz. Çöpe atmak yerine bu şekilde elverişli bir faydalı vitamin değeri yüksek besini kurutarak saklayabilir ve koruyabiliriz.

Portakal kabuğunu nasıl kurutmalıyız

Portakalın kabuğunu kuruturken dikkatli olmamız gerekir. Portakal kabuğunu tüketmek için kurutulacak olan portakalın organik olmasına dikkat etmeliyiz. Organik olmayan portakal kabukları fayda vermek yerine ilaçlar sayesinde büyüdüğü için yapay durumdadır ve bu durum bize zarar verebilir. Organik olan portakalın kabuğunu öncelikle temiz bir şekilde yıkamalıyız. Portakalın içindeki beyaz tabakayı tamamen temizlemeliyiz. Temizlediğimiz portakal kabuğunu bir gün boyunca kurutmaya bırakmalıyız. Bir gün sonra kuruyan kabukları oldukça ince bir şekilde doğrayın. Kabukları doğradıktan sonra tekrar iki gün boyunca kurutmaya bırakınız. İlk gün doğrama yapmama sebebimiz doğrarken kabuğun içerdiği sıvıyı kaybetmesini önlemektir. Kurutma işlemi bittikten sonra doğradığımız kabukları toz haline getirip eleyerek saklayıp farklı yollarla kullanabilirsiniz. İsterseniz toz haliyle yiyebilir, çayını yapıp içebilir veya herhangi bir pasta veya yiyeceğe katarak kullanabilirsiniz. Ayrıca başka bir kurutma yöntemi olarak da kabukları rendeye vererek daha sonra kurutma işlemini yapabilirsiniz. İşte görüldüğü gibi yapımıyla basit ve pratik olan her türlü derde deva olan portakal kabukları ekonomik ve herkesin kolayca bulabileceği bir tariftir. Siz de portakal kabuklarını çöpe atmak yerine böyle kullanışlı bir hale getirerek sağlığınız için faydalı bir besin olmasını sağlayabilirsiniz.
" } ] }