{ "title": "Nar Kabuğunun Faydaları", "image": "https://www.kabuk.gen.tr/images/nar-kabugunun-faydalari.jpg", "date": "21.01.2024 15:05:59", "author": "gülaydeveci", "article": [ { "article": "
Nar Kabuğunun Faydaları; Narın insan sağlığına faydaları saymakla bitmez, bu nedenle tüketilmesi gereken bir meyve olduğunu söyleyebiliriz. Meyve ve meyve suyu olarak kullanılan nar kabuğunun başta meme kanseri olmak üzere hemen hemen tüm kanserlere önleyici ve iyileştirici faydaları olduğu biliniyor. Nar bağışıklık sisteminin güçlendirerek, başta kanser hastalığı olmak üzere pek çok hastalıktan da korumaktadır. İçerdiği flovanoidler, vitaminler, polifenoller, antosiyaninler, taninler vasıtasıyla kolesterol ve şekerli de dengede tutar. Özellikle hicaz narı kalp ve damar sağlığımızı korur, kanser hücrelerin oluşumunu engellemektedir. Mucizevi bir şifa kaynağı olan narın suyu da damar sağlığını koruduğu, damar tıkanıklarını gerilettiği ve tansiyon düşürücü etkileri olduğu bilinmektedir. Genellikle insanlar narın suyunu içerek tüketmektedirler. Narın içinde bulunan zarlar ile yenildiği zaman mide ülserine iyi geldiği çok az bilinen bir bilgidir. Yine son dönemlerde pek çok firmanın satışa sunduğu nar çekirdeği yağı, çok değerli punicic asit içermektedir. Nar çekirdeği yağı özellikle cilt kırışıklıklarına ve yaşlanmaya karşı oldukça etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Saçlarımıza canlılık verir ve yeni saç çıkarıcı etkisi bulunmaktadır. Bu etkisi nedeniyle ilaç endüstrisi tarafından önemli bir miktarda kullanılmaktadır. Ancak nar kabuğu suyundan daha da faydalıdır. Nar kabuğu genellikle hiç kullanılmadan çöpe atılmaktadır. Çin'deki Instutute of hygiene and Environmental Medicine (Hijyen Enstitüsü ve Çevresel Tıp Bilimi) kuruluşunun yaptığı araştırmada nar kabuğunun içinde bulunan ellagik asit içermektedir. Bu asit başta meme kanseri olmak üzere tüm kanser türlerine etkisi olduğu ortaya konmuştur. Nar kabuğunun kötü huylu kolesterolü azalttığı, beta hücrelerini artırarak diyabetli hastalara, kalp ve damar hastalıklarına suyuna göre daha çok faydası olduğunu göstermektedir. Nar kabuğunda bulunan ellagik asit antioksidan, anti- mutejen ve anti kanser özelliklere sahiptir. Kanserli hastaları tedavi etmek için nar kabuğundan hazırlanmış ellagik kapsüller 50 gramı 50 dolardan eczanelerde satışa sunulmaktadır. Bundan dolayı sıkılan narın kabukları asla atılmamalıdır.

Nar kabuğu nasıl yapılır?

Evimizde gölge bir yerde 40- 50 dereceyi geçmeyen ortamlarda kurutularak ufaladığımız nar kabuklarını serin bir yerde saklayalım. Daha sonra 100 gram kaynamış suyun içerisine 2 gram nar kabuğu atarak yaklaşık olarak 10 dk kaynatarak suyunu hemen hemen her gün çay niyetine içelim.

Geçmiş zamanlara bakıldığında özellikle Hindistan da yaşayan insanların hastalıklardan korunmak için nar kabuklarını küçük parçalar halinde doğrayıp güneşte kurutarak kullandıkları görülmektedir. Nar kabuğu Hindistan da hemen hemen tüm ecza dolaplarında bulunan bir kocakarı ilacıdır. O dönemde nar kabuklarının atılması bir suç olarak kabul edilmektedir. Nar kabuğunun diğer avantajlarından bazıları da kumaş, yüz kremleri veya kozmetik ürünleri ve bazı diş ürünlerinde doğal boya maddesi olarak kullanılmaktadır. Nar kabuğu kaynatarak içildiğinde sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Ayrıca dizanteri, ishal, bağırsak solucanları ve daha birçok hastalıklara yararlı olduğu kabul edilmiştir.
" } ] }