{ "title": "Salyangoz Kabuğu", "image": "https://www.kabuk.gen.tr/images/salyangoz-kabugu.jpg", "date": "20.01.2024 04:40:27", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Salyangoz Kabuğu, Uzman biyologların yapmış olduğu çalışmalar neticesinde salyangozun dış kabuğu hayvan vücudundaki hücrelerden farklı tiptedir. Bu yapı daha fazla kalsiyum karbonat ve çok az bir miktarda proteinden oluşmaktadır. Öncelikle kalsiyum içeren tabaka olan konçiyolin (Conchiolin) proteini ve sertliğini sağlayan polimer olan çitin karışımıyla oluşmaktadır. Daha sonra yoğun olarak kalsiyum içermekte olan prizmatik tabaka ile sonuç olarak inci bezleri tabaka gelmektedir. Kara hayvanlarının kemikleri hayvanın büyümesiyle birlikte kemikler büyümektedir. Salyangoz ve istiridyeler de zaman içinde büyüyerek genişleyen kabukları büyütmek zorundadır. Bunu sağlamak için kabuğun kenarlarına yeni malzeme ilave etmek gerekir. Bu zorunluluk kabuğun iç yapısından dış kenarlarına doğru yeni kabuk üretmesidir. Yani kabuk ufaktır ancak salyangoz büyüdükçe dışarı doğru salyangoz kabuğu da büyümektedir.

Salyangozlar aslında eklem bacaklı tür olmaktadır. Sınıf olarak gastropoda sınıfındadır. Kabukları keratin yapı gibi körelmiştir. Keratin yapısı insanlarda tırnaktır. Tırnak insan vücudunda zamanla uzayarak kesilirken salyangoz kabuğunda düşme olmaz sadece büyüme ve daha fazla sertleşme gözükmektedir.

Salyangozların Genel Özellikleri Nelerdir?

Salyangozlar bitki ile beslenir, bu sebeple zararsızlardır. Nemli ortamlarda yaşarlar. Salgıladığı maddenin sümük görüntüsünden kaynaklı olarak salyangoza halk arasında sümüklü böcek olarak da adlandırılmaktadır. Bu hayvanın metabolizması yavaştır. Sürünerek hareket eder bu canlının ayakları yoktur. Hareketlerini salgıladıkları ve kendilerine özgü olan salgılarının üzerinde sürünerek sağlarlar. Yaz aylarında sümüklü böceğin geçtiği yerlerde parlak bir yapı görülür. Salyangozlar ilginç bir şekilde kabuklarının kenarlarına çok yakın olan ufak bir delikten aldığı havayla solunum yapar. Buradan anlaşılacağı üzere salyangoz kabuğuna yakın bir alandan solunum gerçekleşmektedir. Sümüklü böceğin sırt kabuğu ve bedeni arasında sümüksü parlak bir sıvı bulunur. Bu sıvı sümüklü böceğin vücutlarının sürekli nemli kalması ile hareket etmelerini sağlamaktadır. Bu nedenle vücudunun büyük bölümü su ile kaplı olan salyangozlar, kış aylarında ekseri donarak ölürler.

Salyangoz Kabuğunun Biyolojik Yapısı

Salyangoz kabuğu, salyangozu dış etmelere karşı korur, salyangoz herhangi bir saldırıya maruz kaldığında ev niteliğinde olan kabuğunun içerisine kendisini sağlar. Yaratılış gereği salyangozun en önemli savunmasıdır. Hakeza salyangoz dış etmenlere karşı kendisini kabuğu sayesinde korurken halk arasında söylendiği gibi evini üzerinde taşımaktadır. Salyangozun ilk oluşumunda kabuğu yumuşakken zamanla kast katı kesilmektedir. Bir kısım akvaryum ürünü satıcıları tarafından akvaryumlara süs olarak salyangoz kabukları konulmaktadır.
" } ] }