Kestane Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Kestane Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Kestane Kabuğunun Faydaları ve Kullanım Alanları

Kestane, soğuk kış mevsimlerinin en lezzetli ve sağlıklı meyvelerinden biridir. Lif açısından oldukça zengin olan kestane, doyurucu özelliğinin yanı sıra insan sağlığına faydalı birçok besin değeri içermektedir. Özellikle vitamin ve mineral bakımından zengin olan kestane, diğer kabuklu yemişlere göre daha üstün özellikler taşır. Kestane kadar kabuğunun da birçok şifalı ve yararlı özelliği olduğu bilinmektedir. Kestane kabuğunu elde etmek için kestane haşlandıktan sonra kabukları kolaylıkla soyulabilir. Kestane kabuğundan faydalanmak için soyulan kabukların haşlanması ile elde edilecek su içilerek kullanılması mümkündür.

Kestane Kabuğu Nasıl Soyulur?

Kestane kabuğunu soymak için pek çok farklı yöntem bulunmaktadır. Genellikle kestaneyi suyun içinde kaynattıktan sonra kabuğunu soymak, kestane kabuğunun içerdiği bazı mineral ve vitaminlerin kaybına neden olabilir. Bu yüzden kayıplara neden olmamak için evlerde öncelikle kestane iyice yıkandıktan sonra bir bıçak yardımıyla kestane üzerine çizikler atılmalıdır. Ardından çizilen kestaneler teflon bir tava içerisine 4-5 çorba kaşığı sıvı yağ ile ısıtılarak tavaya alınır ve karıştırılarak 5-10 dakika kadar kavrulur. Daha sonra kavrulan kestaneler soğuk suya atılarak kabukları kolaylıkla soyulabilir.


  • Kestane kabuğunun yaklaşık olarak 100 gramında bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca kestane meyvesinde olduğu gibi protein, sodyum, şeker ve potasyum içerir. Bu nedenle insan sağlığı için oldukça faydalıdır.
  • Kestane kabuğu, kas sistemi üzerinde organizmanın ihtiyacı olan su seviyesini dengeleyerek kansızlığa iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırdığı için meydana gelebilecek varisleri de önler.
  • Kış aylarında sıklıkla tüketilen kestanenin kabuğunun haşlanması ile elde edilecek suyun tüketilmesi, fiziksel ve beyinsel yorgunluk ve halsizliğe karşı iyi sonuçlar verir.
  • Kestane kabuğu haşlandıktan sonra püre haline getirilip, süzme balla karıştırılarak iştahsız çocuklara yedirildiğinde iştah açıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
  • Kestane kabuğundan haşlanarak elde edilen suyun yüksek ateşi düşürücü nitelikleri bulunmaktadır.
  • Ayrıca kestane kabuğu, saç sağlığı ve saç bakımı için de büyük faydalar sağlar. Bu nedenle saçların daha canlı ve parlak olması adına, yaklaşık 100 gram kadar kestane kabuğunu uygun bir tencereye alarak üzerine su ilave edip kaynattıktan sonra ılımaya bırakılır. Ilıyan kestane kabuğu suyu ile saçlar yıkanarak 1 saat bekletildikten sonra normal su ile durulanır. Bu uygulama sayesinde saçlar daha sağlıklı ve parlak bir görünüm kazanır.

Sonuç olarak, kestane kabuğu hem sağlık açısından hem de kozmetik amaçlarla kullanılabilecek çok yönlü bir doğal üründür. Kestane kabuğunun faydalarından yararlanmak için doğru yöntemlerle hazırlık ve tüketim önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mandalina Kabuğu Faydaları

Mandalina Kabuğu Faydaları

Haber Bülteni